ییی

بسم الله الرحمن الرحیم

مؤسسه خیریه محسنین زاهدان

کمک به افراد محروم و نیازمند از جمله امور ارزشمندی است که در آموزه‌های دینی مورد توجه، تاکید و عنایت ویژه‌ای قرار گرفته است و از نشانه‌های ایمان و ویژگی‌های اصلی انسان‌های هدایت‌یافته و اهل تقوا شناخته شده است.
آیات و روایات بسیاری در فضیلت «انفاق» و ترغیب به این عمل وارد شده است به نحوی که نشان می‌دهد در فرهنگ اسلام انفاق مال به شرطی که برای کسب رضای پروردگار صورت گیرد، از بهترین اعمال است.
از نظر قرآن یکی از وظایف مهم افراد در جامعه اسلامی، یاری رساندن به نیازمندان و تهیدستان است. هر کس به اندازه امکانات و توانمندی خویش وظیفه دارد برای رفع نیازمندی‌های موجود در زندگانی افراد و جبران کمبودهای آنان بکوشد.
همان‌گونه که خداوند، نیازمند و فقیر را با فقر و ناداری امتحان می‌کند، ثروتمندان را نیز با انفاق می‌آزماید.
انفاق فی سبیل الله و کمک به افراد نیازمند همراه با خلوص نیت تأثیرات و کارکردهای بی شماری در عرصه‌های فردی و اجتماعی، مادی و معنوی دارد.
انفاق در راه خدا و رسیدگی به امور نیازمندان جامعه آثار و برکات فراوانی را به همراه دارد که برخی از آثار آن در همین جهان ظاهر می‌شود و برخی دیگر در جهان آخرت به عنوان پاداش‌های اخروی ظاهر می‌گردد.
در اینجا به صورت گذرا به مهمترین آثار آن در ابعاد فردی و اجتماعی اشاره خواهیم کرد:
1- امنیت اجتماعی و رفع مشکلات اقتصادی جامعه
سر و سامان دادن به زندگی فقرا و نیازمندان امنیت جامعه اسلامی و راه برون رفت از مشکلات اقتصادی جامعه است.
اگر ثروتمندان جامعه بخش کمی از سرمایه خود را برای سروسامان دادن زندگی نیازمندان اختصاص دهند علاوه بر اجر و پاداش معنوی، به حفظ خود و ثروت خود کمک کرده، جلوی بخش عمده‌ای از ناامنی‌ها را که زاییده فقر و تهیدستی است، خواهند گرفت.
اگر انفاق به فراموشی سپرده شود و ثروت-ها در دست گروه معدودی جمع گردد و در برابر آنان، اکثریتی محروم و بی‌نوا وجود داشته باشند دیری نخواهد گذشت که هرج و مرج عظیمی در جامعه به وجود آمده اموال و دارایی ثروتمندان نیز در آتش آن خواهد سوخت.
بنابراین، انفاق قبل از آن که به حال محرومان مفید باشد به نفع ثروتمندان خواهد بود.
2- تزکیه و رهایی از دنیاپرستی
تزکیه روح و روان یکی از نتایج انفاق خالصانه است. خداوند می‌فرماید: «وَسَيُجَنَّبُهَا الْأَتْقَى * الَّذِي يُؤْتِي مَالَهُ يَتَزَكَّى» [اللیل/18-17]
«پرهیزگارترین مردم از آن دور داشته خواهد شد. کسی که مالش را می‌دهد تا پاکدل شود.»
انفاق افزون بر پاک کردن انسان از صفات نکوهیده‌ای چون بخل و حرص و آز، زمینه دنیادوستی و دنیاپرستی را از بین می‌برد. از این رو خداوند در قرآن به پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلمدستور می‌دهد: « خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِمْ بِهَا » [التوبه/103]
«از اموال‌شان زکات بگیر تا آنان را با آن پاک داری و رشدشان دهی.»
3- آمرزش گناهان
انسان‌ها در زندگی خود گناهان بزرگ و کوچکی را مرتکب می‌شوند از جمله ابزاری که انسان می‌تواند آثار گناه و خطاهایش را از بین ببرد، انفاق و بخشش است.
خداوند می‌فرماید: «… وَقَالَ اللَّهُ إِنِّي مَعَكُمْ لَئِنْ أَقَمْتُمُ الصَّلَاةَ وَآَتَيْتُمُ الزَّكَاةَ وَآَمَنْتُمْ بِرُسُلِي وَعَزَّرْتُمُوهُمْ وَأَقْرَضْتُمُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا لَأُكَفِّرَنَّ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ …» [المائده/12]
«و گفت خداوند هر آئینه من با شما هستم اگر برپا داشتید نماز را و دادید زکات را و معتقد شدید پیامبران مرا و تقویت کردید ایشان را و قرض دادید خدا را قرض نیک، البته نابود سازم از شما گناهان شما را»
«إِنْ تُقْرِضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا يُضَاعِفْهُ لَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ» [التغابن/17]
«اگر به خداوند قرض الحسنه بدهید آن را برایتان دوچندان کند و شما را بیامرزد.»
4- جبران مال انفاق شده
جبران و جایگزینی مال انفاق شده از سوی خداوند از آثار و برکات انفاق می‌باشد. خداوند می‌فرماید: « وَمَا أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ …»[سبأ/39]
«و از هر چیزی انفاق کنید او عوضش را می دهد.»
از حضرت ابوهریره رضی الله عنه روایت شده که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: خداوند متعال می‌فرماید: «ای فرزند آدم! خرج کن و ببخش تا بر تو (از خزانه غیب) انفاق شود.
5- عدم ترس و اندوه در دنیا و آخرت
رسیدن به آرامش یکی از دغدغه‌های اصلی انسان‌ها در طول تاریخ بوده است و همیشه در این فکر بوده‌اند که چه تدبیری بیاندیشند تا بتوانند آرامش را برای خود و نزدیکان خویش فراهم سازند.
خداوند می‌فرماید: «الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلَانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ» [البقره/274]
«کسانی که در شب و روز، پنهان و آشکارا مال‌های خود را انفاق می‌کنند، آنان پاداش خود را به نزد پروردگارشان دارند و بیمی بر آنان نیست و آنان اندوهگین نشوند.»

انفاق دست مایه‌ای برای وصول به فلاح و رستگاری و زمینه راهیابی به هدایت است اما برای بهره‌مندی از آثار ارزشمند انفاق که برخی از آنها ذکر شد رعایت چند نکته لازم و ضروری است:
1- اخلاص
انفاق توأم با اخلاص به قصد جلب رضایت پروردگار باشد.
در فرهنگ اسلامی ارزشمندی کارها به میزان اخلاص انجام دهنده آن کار سنجیده می‌شود.
آن انفاقی ارزشمند است و آثار و برکات خوبی در پی خواهد داشت که انجام دهنده آن انگیزه الهی داشته باشد.
خداوند می‌فرماید: «… الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاةِ اللَّهِ …» [البقره/265] «آنانکه مال‌هایشان را برای کسب خشنودی خدا انفاق می‌کنند.»
2- اجتناب از آزار و منت گذاری
دومین اصلی که در باب انفاق باید در نظر گرفته شود، دوری از منت گذاشتن و پرهیز از آزار و اذیت مساکین می‌باشد.
انفاق اگر با آزار و اذیت همراه باشد باطل است و سودی به حال انفاق کننده نخواهد داشت و موجب محرومیت او از هدایت الهی می‌گردد.
خداوند متعال در این باره می‌فرماید: «الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ثُمَّ لَا يُتْبِعُونَ مَا أَنْفَقُوا مَنًّا وَلَا أَذًى لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ » [البقره/262]
«کسانی که مال‌هایشان را در راه الله انفاق می‌کنند آنگاه در پی آنچه انفاق کرده‌اند منت و آزاری در میان نمی‌آورند، آنان اجرشان را در نزد پروردگارشان دارند و بیمی بر آنان نیست و آنان اندوهگین نشوند.»
3- رعایت اولویت‌ها در مصارف انفاق
اصنافی که انفاق به آنها تعلق می‌گیرد طبق آیات قرآن به شرح ذیل می‌باشند: فقرا، مساکین، سائلین، مسافرانی که در راه مانده اند، یتیمان، خویشاوندان، مهاجران، والدین، آزادی بردگان و فی سبیل الله.
البته باید اولویت‌ها را در نظر داشت و به کسانی باید انفاق کرد که سخت به آن نیازمندند، چه بسا نیازمندانی هستند که سؤال نمی‌کنند و مردم از آنان غافل هستند و چه بسیاراند سائلین و متکدیانی که نیازمند واقعی نیستند ولی با تظاهر به فقر و سر راه قرار گرفتن کمک‌های فراوانی دریافت می-کنند.
بنابراین لازم است در مورد مصرف داشتن اشخاص دقت کافی صورت گیرد.
در این راستا مؤسسه‌های خیریه می‌توانند به عنوان پل ارتباطی میان خرج کننده و مستحق واقعی آن، زمینه مساعد خرج کردن و انفاق با شرایط مذکور را برای نیکوکاران فراهم سازند.
مؤسسه خیریه محسنین زاهدان یکی از مؤسسات خیریه‌ای است که در راستای کمک به هم نوع در سال 1382 هـ. ش با همفکری و مشورت تعدادی از مؤمنین دلسوز زیر نظر حوزه علمیه دارالعلوم زاهدان (مسجد جامع مکی) تأسیس شد و از همان ابتدا سعی بر آن شده تا جهت رفع مشکلات مالی خانواده‌های تهیدست و ایتام قدم بردارد.
مؤسسه در بسیاری از حوادث و بلایای طبیعی که در کشور ایران و کشور همسایه پاکستان به وجود آمده، جهت یاری رساندن به هم نوع حضور داشته است و این کارها با همیاری مردم با مؤسسه انجام گرفته است.
از آنجایی که مؤسسه منبع درآمد خاصی ندارد، زمانی می‌تواند به نیازمندان کمک کند که افراد خیّر با مؤسسه همکاری داشته باشند و با پرداخت صدقات، خیرات و زکات به مؤسسه اعتماد کنند و در راستای فقرزدایی با مؤسسه همگام شوند.

 

چشم انداز
مؤسسه خیریه محسنین آمادگی خویش را برای همکاری با آن دسته از عزیزانی که تمایل به خرج کردن بر گروهی خاص از قبیل ایتام یا بیماران و غیره را دارند نیز اعلام می‌دارد و وجوه دریافتی آنان را فقط در همان مورد به مصرف می‌رساند در این باره خیرین عزیز می‌توانند در طرح‌های در حال اجرا و یا طرح-های پیشنهادی به توان خود شریک شوند.
در ادامه برخی از طرح‌هایی که قرار است در آینده پایه‌گذاری شوند و یا گسترده‌تر اجرا شوند ذکر می‌گردد.
1- طرح اشتغال زایی و کارآموزی برای خانواده-های تحت پوشش مؤسسه:
با توجه به اینکه مؤسسه در گذشته کلاس‌های کارآموزی برای فرزندان خانواده‌های نیازمند تحت پوشش در زمینه‌های مختلف برگزار کرده در نظر دارد تا این کلاس‌ها را به صورت گسترده‌تر نیز برگزار نماید و از این راه اشتغال زایی کند.
مؤسسه خیریه تا کنون برای بیش از 200 نفر، کلاس آموزش خیاطی برگزار کرده که آنها جذب بازار کار شده‌اند و نیز در نظر دارد این کلاس‌ها را برای فرزندان خانواده‌های کم-درآمد، به‌صورت گسترده‌تر دایر نماید و پس از اتمام دوره‌های آموزشی در راستای اشتغال دائم آنان نسبت به خرید محصولات از این افراد اقدام نماید.
2- امور درمانی و پزشکی:
نظر به نیاز شدید جامعه در امور درمانی، مؤسسه خیریه در راستای کمک به بیماران صعب العلاج برنامه‌هایی در دست اجرا دارد و حسب توان خود و تأیید کمیسیون پزشکی مؤسسه به آنان کمک می‌کند.
امید است در صورت توجه و اهتمام مردم عزیز، مؤسسه توانایی پرداخت کلیه هزینه‌های بیماران صعب‌العلاج را داشته باشد.
3- تأسیس و تجهیز بیمارستان خیریه:
لازم به ذکر است موسسه خیریه در نظر دارد بیمارستانی مجهز در راستای کمک به خانواده-های کم درآمد احداث نماید تا این افراد با مراجعه به مرکز درمانی مذکور بتوانند رنج بیمارداری را از چهره بزدایند.
4- اعطای بودجه کمک آموزشی برای دانش‌آموزان:

علم و دانش اندوزی در هر عصر و زمانی جایگاه و ارزش متعالی خود را داشته و دارد.
جهش علمی و سرعت ارتباطات عصر حاضر شرایط زندگی را تغییر داده است و ادامه سیر در چنین جامعه‌ای برای افراد بی‌سواد و یا کم سواد بسیار مشکل می‌باشد.
از طرفی دیگر خطرات بسیاری از قبیل افتادن در دام اعتیاد به مواد افیونی، بزهکاری و بهره‌برداری از کودکان برای تکدی در کمین نوجوانانی است که به خاطر عدم استطاعت مالی ترک تحصیل می‌کنند.
مؤسسه خیریه محسنین با بررسی و درک معضل فوق و بر اساس رسالت خویش اعطای بودجه کمک آموزشی به خانواده‌های بی‌بضاعت و یا کم درآمد را که مشاهده شده به علت نداشتن هزینه تحصیل فرزندانشان از علم محروم شده اند را از مهم‌ترین برنامه‌های خویش قرار داده است.
این برنامه در حال حاضر در حال اجرا است اما با توجه به ناکافی بودن بودجه مؤسسه و کثرت دانش‌آموزان بی‌بضاعت نیازمند حمایت خیرین محترم می‌باشد تا این طرح را بتواند با امکانات بهتر فراگیر نماید.

5- تأسیس و راه‌اندازی کمپ ترک اعتیاد:
با توجه به وجود مرض مهلک اعتیاد در جامعه مؤسسه خیریه محسنین زاهدان در نظر دارد نسبت به احداث کمپ‌های مرکز اعتیاد به‌صورت رایگان برای فرزندان مسلمین اقدام عاجل نماید و به این مهم دست نمی‌یابد مگر به همیاری و همگامی خیّرین محترم که بتوانند با هم فرد مسلمانی را از هلاکت نجات دهند.
مؤسسه خیریه محسنین زاهدان بسیاری از برنامه‌ها را به علت نبود توان مالی مناسب تاکنون نتوانسته انجام بدهد و در صورت فراهم شدن این مهم، مؤسسه می‌تواند در بسیاری از موارد دیگر نیز قدم بردارد و در این میدان پیشتاز باشد.

خدمات و کمک‌رسانی
مؤسسه خیریه محسنین در طول سالهایی که در خدمت مردم بوده است کارهایی در حد توان مالی انجام داده است که می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:
1- زلزله شهرستان بم:
در حادثه زلزله شهرستان بم که در سال 1382 رخ داد مؤسسه بلافاصله پس از برگزاری جلسه فوری گروههایی را جهت امداد و نجات به منطقه اعزام نمود و پس از آن با جمع آوری کمک‌های نقدی و غیرنقدی مردم زاهدان جهت رفع احتیاجات اولیه مردم حادثه دیده اقدام کرد.
در زلزله مذکور که مناطق زیادی آسیب دیده بود مؤسسه خیریه محسنین تا چندین روز در منطقه حضور داشته و با پرسنل مردمی که در اختیار داشت نسبت به امداد و نجات مردم و در اختیار گذاشتن مواد غذایی و وسایل گرمایشی به اهالی منطقه کمک‌های فراوانی کرد.
2- زلزله کشور پاکستان:
در زلزله‌ای که در کشور پاکستان رخ داد مناطق زیادی آسیب دید و متعاقب آن مؤسسه خیریه محسنین نسبت به اعزام کمک برای مردم اقدام نمود و کمک‌های خود را به صورت نقدی و غیرنقدی به منطقه ارسال نمود و تا حد توان به مردم آسیب دیده کمک کرد.
3- سیل در شهرستان زاهدان:
با بارش باران‌های زیاد موسمی در شهرستان زاهدان منازل بسیاری از مردم حاشیه شهر زاهدان زیرآب رفت و دیوار منازل مردم آسیب دید که مؤسسه خیریه محسنین با نظرداشت رسالت خویش اقدام به کمک رسانی مردم نمود.
4- سیل استان خراسان جنوبی:
سیلی که در منطقه خراسان جنوبی آمده بود بسیاری از منازل روستاهای خراسان جنوبی تخریب شد و وسایل مردم زیرآب رفت که مؤسسه خیریه محسنین نیز با جمع‌آوری کمک‌های مردم زاهدان در اسرع وقت جهت رفع نیازها به همیاری مردم آسیب دیده شتافت.
5- سیل در شهر نصرت آباد:
با توجه به باران‌های فصلی در منطقه نصرت آباد بسیاری از مردم منطقه متحمل آسیب شدند که در آن منطقه هم مؤسسه خیریه محسنین اقدام به کمک رسانی کرد.
6- سیل و طوفان در منطقه چابهار:
طوفان موسوم به گونو که همراه با بارش باران سیل‌آسا و طغیان دریای چابهار همراه بود باعث خسارات زیادی در منطقه شد که مؤسسه خیریه محسنین بلافاصله جهت امدادرسانی تشکیل جلسه داد و نیروی مردمی همراه با کمک‌های مردم خیّر را به منطقه اعزام داشت و در روستاهای دورافتاده خدمات رسانی به نحو احسن صورت گرفت.
7- کمک‌های پزشکی:
مؤسسه خیریه محسنین در راستای همیاری با بیماران بی‌بضاعت همواره سعی برآن داشته با افرادی که در بررسی‌های به عمل آمده موجب دریافت کمک می‌باشند همیاری نماید.
8- کمک‌های دانشجویی:
بسیاری از دانشجویان بی‌بضاعت در راستای پرداخت شهریه آموزشی خود با مشکل روبرو هستند که تاکنون مؤسسه جهت ادامه تحصیل این افراد اقدام کرده و به آنان کمک نموده است.
9- کمک به طلاب، اساتید و کارمندان حوزه علمیه:
طلاب علوم دینی، اساتید و کارمندان حوزه علمیه که در راستای رفع نیازهای اولیه خود با مشکل روبرو شدند با توجه به توان مؤسسه مورد همیاری قرار گرفتند.
10- تجهیز کتابخانه:
مؤسسه خیریه محسنین در بخش امور فرهنگی گام‌هایی برداشته که می‌توان به تجهیز چند کتابخانه در مناطق مختلف اشاره کرد.
11- برگزاری کلاس آموزش قرآن کریم:
مؤسسه در راستای رسالت دینی خود اقدام به برگزاری کلاس آموزش قرآن کریم برای نونهالان نموده و در این راستا به آنان و اساتید آنها خدمات رسانی نموده است.
12- سرپرستی ایتام:
با توجه به رسالت مهم مؤسسه خیریه محسنین در انجام امور خیریه این مؤسسه حسب توان به تعداد بیش از 1200 یتیم کمک مستمر می‌دهد تا مقداری از رنج زندگی را از چهره-شان بزداید.
13- خانواده‌های تحت پوشش:
مؤسسه خیریه محسنین به بیش از 1500 خانواده بی‌بضاعت (از قبیل خانواده‌های بی سرپرست، زندانیان و غیره) به‌صورت مستمر کمک هایی ارائه می‌دهد که تا بدین صورت گامی در راستای زدودن فقر از جامعه بردارد.
اما با توجه به کثرت خانواده‌های بی‌بضاعت که از تهیه احتیاجات اولیه غذایی و پوشاک محرومند نیاز است افراد خیّر و نوع دوست با مؤسسه همکاری بیشتری داشته باشند تا مؤسسه در این امور گام‌های بزرگ‌تری بردارد و در اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود موفق باشد.
با توجه به اینکه مؤسسه خیریه محسنین بدون محدویت در همه مناطق کمک‌رسانی می‌کند و محدود به شهر و منطقه خاص نمی‌باشد، می طلبد تا مردم عزیز ارتباط بیشتری با مؤسسه داشته باشند و با در اختیار گذاشتن صدقات، خیرات و زکات خود مؤسسه را در این امر یاری نمایند تا نسبت به تقسیم آن بین نیازمندان واقعی اقدام گردد.

به امید آن روز

15982 بازدید

منتشر شده در تاریخ : ۱۳۹۴-۰۹-۱۴

2 پاسخ به “مؤسسه خیریه محسنین زاهدان در یک نگاه”

  1. رحمانی گفت:

    مدیرمحترم سایت موسسه خیریه محسنین»ضمن عرض سلام وتوفیق روزافزون»طاعات وعبادات قبول درگاه حقی تعالی»سفارشی خدمت تان داشتم مبنی برثبت عمومی نظرات ودیگاه کاربران درقسمت مخصوص اشتراک گذاری‌ وتبادل نظرات‌ کاربران؟لطفااشتراک گذاری‌قسمت‌ نظرات ودیدگاه کاربران اکیدامدنظرباشد؟اینجانب بعنوان کاربردیروزذیل دو،سه گزارش خبرتان مثل گزارش تقدیرازپزشکان نظرودیدگاهم اشتراک گذاری وارسال نمودم وموردتاییدبعنوان دیدگاه تان باموفقیت دریافت شد وپس ازبررسی مدیرسایت ثبت خواهدشد اماتااین لحضه پیامم درسایت موسسه ثبت نگردیده این مواردموجب انتقادناامیدی ودلسردی کاربران سایت موسسه رادرپی دارد»سپاسگزارم

  2. نارویی گفت:

    بله بقول کاربرگرامی رحمانی بنده هم چندی قبل‌ درقسمت نظرات کابران ذیل گزارش خبرتقدیرازپزشکان زحمت کش درسایت موسسه محسنین چنین پیامی ازخدمات مفیدوتلاش های پزشکان تلاشگرگرامی تشکروقدردانی نموده وسپس ارسال نمودم پیام موفقیت امیزبودن راهم دریافت نمودم اماهیچگاه جهت نمایش درسایت ثبت‌ عمومی‌نگردید؟لذاباعث تعجبم شد اماپیگیری نکردم‌؟لطفارسیدگی نمایید تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


تمامی حقوق طرح برای طراح محفوظ است. Copyright ©

طراحی شده توسط : عبدالماجد شه بخش